Gudhjem og Melsted

Velkommen til Gudhjem – Danmarks bjergby

Selvom Gudhjem og Melsted blot har ca. 750 fastboende, er det alligevel et levende samfund med masser af tilbud og aktiviteter hele året.

Oprindelig var der tale om to “adskilte” fiskerlejer, men i dag hænger bebyggelserne næsten helt sammen. Mange af de smukke, gamle bindingsværkshuse findes stadig både i Gudhjem og Melsted, og en bevarende lokalplan sikrer byernes udseende.

 

Her på siden fortæller vi “alt om Gudhjem” og giver tips til byens mange tilbud og aktiviteter. Nyttig viden både for dig, der kommer som gæst, for dig, som måske lige er flyttet hertil og måske også for dig, som har boet her en årrække.

 

Om sommeren fordobles antallet af beboere, og de fleste af øens turister lægger vejen forbi for at opleve Danmarks eneste bjergby – nyde cafélivet, røgeriet og restauranterne eller spise en is og lytte til musik.

Oprindelig er Gudhjem et fiskerleje, hvor fiskeriet var byens vigtigste erhverv. De mange røgeriskorstene vidner stadig om den tid, selvom de fleste røgeribygninger nu er inddraget til andre formål.

 

Havne

Livet i Gudhjem og Melsted har altid været koncentreret om havnene, ligesom de i dag virker som magneter, der tiltrækker liv. Læs om havnenes fortid og udvikling under “Havne”

 

Kunst og kultur

I 1900-tallet var stedet samlingssted for moderne kunstmalere. Det kulminerede i 30’erne og 40’ne, hvor Gudhjem nærmest blev et centrum for dansk malerkunst. Nogle kunstnere fik fast bopæl i Gudhjem og Melsted, mens de fleste kom til byen og Christiansø i sommermånederne.

Også i dag kan du opleve kunst og kunsthåndværk i byen, som har adskillige gallerier og værksteder med kunsthåndværk.

Den lille by har desuden hele 3 museer:

På Oluf Høst Museet, indrettet i Oluf Høst hjem, kan du opleve en stor samling af hans værker.

Gudhjem Museum viser skiftende kunstudstillinger og har også en kulturhistorisk afdeling i den gamle stationsbygning.

I Melsted ligger landbrugsmuseet med det regionale madkulturhus “gaarden”.

Dertil kommer biografen Scala Gudhjem og vores bibliotek/universitet, så kulturen spiller fortsat en fremtrædende rolle i byen.

Læs mere under Kulturliv

 

Sport og Motion

Gudhjem Svømmehal er et oplagt sted at få motion hele året, og her findes også en legeplads med mulighed for beachvolley samt en pump track bane for mountainbike og BMX. Senest er der etableret faciliteter til Padel Tennis i det samme område.

På havnearealet er der baner til petanque, som frit kan benyttes af alle.

 

Hvis du trænger til en dukkert, kan du ligesom de lokale springe i fra klipperne, eller bruge trappen ved havnen på Nørresand. Er du mere til sandstand og badebro, så følg kyststien til Melsted.

Læs mere under ”Sport og Motion” og ”Gudhjem for børn”

 

Natur

Byen er et fint udgangspunkt for at opleve naturen.
En tur ad kyststien er oplagt til begge sider, eller gå op over Bokul til Gudhjem Plantage med søen Gråmyr og en samling bautasten, der giver mulighed for fred og ro i kontrast til livet på havnen.

 

Christiansø

Fra havnen er der forbindelse til Christiansø med daglige afgange fra påske til efterårsferien med M/S Ertholm. Om vinteren kan du komme afsted på hverdage med postbåden Peter. Find sejlplan her.

 

Events

Især i ferieperioderne arrangeres store events, fx kokkekonkurrencen ”Sol over Gudhjem”, cykelløbet ”Bornfondo”, motionsløb, “Bornholms internationale Gadeteaterfestival” og en lang række musikarrangementer på byens cafeer. Til påske arrangerer Erhvervsforeningen den traditionelle påskeægjagt for børn – og i efterårsferien Halloween, hvor byen er udsmykket, og børnene leger i den store halmlabyrint.

 

Bådtur langs kysten

Det er en udforglemmelig oplevelse at se Bornholms nordkyst fra havsiden.

M/S Thor sejler fra maj til og med oktober mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne. Du kan vælge at hoppe af her, besøge Bornholms Kunstmuseum og vandre tilbage til Gudhjem ad kyststien.

Er du til ren luksus og forkælelse kan du tage på mincruise med Baltic Yacht, som sejler en frokosttur på 2 timer og en solnedgangstur på 3 timer. Baltic Yacht sejler fra maj til sidst i september.

Begge rederier tager forbehold for vejret, så du kan opleve aflysning ved dårligt vejr.

 

Foreninger

I vinterhalvåret er der foredrag på Gudhjem Museum og Flådeselskabet Atlanten, musikarrangementer i Scala Gudhjem, fællesspisning og aktiviteter med kortspil, dart og billard i Gudhjemhuset.

Gudhjem har i det hele taget et alsidigt foreningsliv, som du kan finde oplysninger om under “Byens foreninger”

 

Byens borgere har taget initiativ til nye og hyggelige traditioner som morgensang i forbindelse med Christiansøfartens afgang kl. 10. I julemåneden samles man til julekalender hver aften kl. 19, hvor borgere rundt i byen har tilmeldt sig med en kalenderlåge.

 

Hvem har åbent – og hvornår?

Hvis du har brug for at vide, hvem der holder åbent og i hvilke tidsrum, så er Facebooksiden Gudhjem har åbent det rigtige sted at tjekke.

 

Vinteren står i skarp kontrast til sommerens menneskemylder. Her giver stilheden og skønheden og den storslåede natur med klippekysten mulighed for ro og fordybelse.

 

Gudhjem By- og Museumsforening arbejder for et levende samfund året rundt, som kan tiltrække nye beboere.
Foreningen arbejder derfor på flere fronter – med bymiljø, grønne områder, boligpolitik samt trafik og parkering. Læs mere om foreningens visioner for byen og museet her.

Hvis du overvejer at flytte til Gudhjem, så er der information om de forskellige regler, som det er godt at kende, inden du tager beslutningen. Læs Værd at vide.