jun 20

Shoppingstien

Kom forbi byens butikker

Start fra P- plads Helligdomsvej. Går du direkte ned af Brøddegade, vil du straks få fornemmelsen af bjergbyen.

Brøddan

Brøddan, som den stejle gade kaldes i daglig tale i Gudhjem, er bornholmsk og betyder simpelthen en vej ned ad en brat bakke. Brøddan er Gudhjems hovedgade, som over tid har rummet mange forskellige butikker og erhverv. Vil du gerne vide mere om dette, så kan du starte med at besøge Gudhjem Museum, der har mere information om udviklingen på Brøddan de sidste 100 år.

På toppen kan du se Gudhjem Mølle, der er fra 1893. Giv dig god tid ned ad bakken – hvor det i øvrigt er forbudt at cykle – og kig på butikker og gallerier.

Historien om Gråbakkabobbajn

Gudhjems bytrold, ”Gråbakkabobbajn”, boede i skjul på ”Gråbakkajn” i Brøddegade over for Hotel Gudhjem og Restaurant 3760. Det var en hovedløs kæmpe, som efter mørkets frembrud morede sig med at spærre den smalle vej for folk, og mange var de modige mænd, der forgæves havde forsøgt at hugge sig gennem med våben. ”Gråbakkabobbajns” magt blev først brudt af et kærestepar, som han en aften ville forhindre i at møde hinanden. Deres gudsfrygt og trofaste kærlighed kunne han ikke stå for. Han måtte vige, og siden har gaden uden fare kunnet passeres ved nat og dag. En anden fortælling siger, at han blev forvist til klipperne ved Gråbakke efter at have skræmt et brudepar ud over klipperne ved ”Hestestenene”.

Klippepartiet Gråbakken var oprindeligt meget større end den er i dag. I begyndelsen af 1800-tallet sprængte man en del af Gråbakken væk for at få en bedre og bredere vej ned i byen. Før den tid var det smalle Bryggerstræde, der ligger parallelt med Brøddegade, byens ”hovedgade”.

Hvor vejen deler sig, har du to muligheder: Enten drejer du med Brøddegade, og så du får alle butikkerne med. Den fortsætter som Løkkegade og ender ved Nørresand havn. Her begiver du dig videre til højre ad Nørresand, der bliver til Ejnar Mikkelsensvej i svinget. Du møder flere butikker inden du er fremme ved selve Gudhjem Havn. En rigtig shoppingrute. I Gudhjems butikker finder du fx kunsthåndværk, beklædning og ting til boligindretning.

Hvis du vil hurtigt ned på havnen, så skal du holde til højre ad Åbogade, der hvor Brøddegade deler sig. Åbo er bornholmsk for “edderfugl” – Læg mærke til de fine åboer ved indgangsporten til Åbogade nr. 3.

Når du passerer Åbogade 9, ser du den tidligere Gudhjem skole, som i dag bla. rummer Gudhjems Bibliotek.

Du vil nu kunne se Gudhjem Havn, som er bygget i skærgården og af flere omgange udbygget og uddybet, men også ødelagt i forbindelse med 2 stormfloder. I 1936 var der 49 erhvervsfiskere i Gudhjem. I dag 0.

Denne rute er særlig god, når du skal retur fra havnen og tilbage til parkeringspladsen. Den giver nemlig rig mulighed for stop undervejs på den stejle stigning 🙂

Rig lejlighed til at finde beklædning på shoppingruten

Brugskunst og ting til hjemmet

Kunsthåndværk er også en mulighed

Her deler vejen sig i Brøddegade til venstre og Åbogade til højre

Smykkekunst videre ude ad Brøddegade

Åboer i Åbogade