Start fra P- plads Melstedvej. Kryds vejen ved indkørslen til P-pladsen på Melstedvej. Marken på den modsatte side er Gudhjem Museums sommerfuglemark, hvor der er klippede stier og formidling af naturen på marken. For enden af marken ligger Gudhjem Museum, dels i den tidligere Gudhjem Station dels i en senere bygget udstillingssal. Museet rummer lokalhistoriske udstillinger om byen og jernbanen, og har skiftende
kunstudstillinger.
Drejeskiven og møllen
Når du forlader museet og passerer Gudhjemvej, kan du se en installation, der er bygget på fundamentet af drejeskiven, hvor lokomotiverne blev vendt, når de skulle returnere fra Gudhjem. Fra ”drejeskiven” kan du se Gudhjem mølle over tagene. Møllen er Danmarks største vindmølle, både i volumen og vingefang. Møllen kaldes også Kullmanns Mølle efter Matts Kullmann, som byggede den hollandske mølle.
Følg Kastanievej ned til Lillevang. Nu vil du måske kunne se Christiansø i horisonten. Ved Lillevang drejer du til venstre og møder en af Gudhjems gamle vippebrønde. Lidt længere fremme drejes til højre ad Kirkevej. For enden ligger den gamle kirkegård og til venstre Gudhjem kirke, der er åben for besøg dagtimerne.
Den gamle kirkegård og Sankt Annæ kapel
På kirkegården har Høst familien gravsted, foruden kunstnerne Axel Munch og Aage Schad. Inde i ruinen af kapellet – bagerst oppe på muren står gravstenen for Xavier de Plane og Balletdanser Ellen Price de Plane, som sad delvis model til Den Lille Havfrue.
Modsat indgangen til kirkegården er der udgang til stien der fører ned til Åbogade/Åsen og havnen.
Vælges turen over Åsen, får du en flot udsigt over skærgårdshavnen. Havnen er af flere omgange udbygget og uddybet, men også ødelagt i forbindelse med 2 stormfloder. I 1936 var der 49 erhvervsfiskere i Gudhjem. I dag 0.
Tager du stien ned til Åbogade, går du af den gamle smukke og stejle kirkesti. (Åbo = bornholmsk for edderfugl). For enden drejer du til højre og er fremme ved havnen.