Poul Hauch-Fausbøll, 26. oktober – 28. december 2024
Grafiske værker – Gudhjem x Baudelaire
OM UDSTILLINGEN
Årets sidste særudstilling viser en række værker af kunstneren Poul Hauch-Fausbøll.
Titlen ’Gudhjem x Baudelaire’ angiver motiver og inspiration til værkerne.
Hauch-Fausbøll havde en tæt tilknytning til Gudhjem, som betød meget for ham. Det samme gjorde den franske digter Charles Baudelaire. Mange af de udstillede værker henviser således til Baudelaires digte.
Charles Baudelaire (1821-1867) var en fransk digter, kritiker og oversætter. Som skaberen af den moderne poesi er han blevet kaldt ”selve digterens arketype i moderne tid og til alle tider (af T.S. Eliot).
Den lyriske modernisme, der trådte frem i hans hovedværk ’Les Fleurs du mal (1857) kan bestemmes som menneskets fremmedgørelse over for sig selv og over for den ydre verden. Kunstneren synes dømt til at være en outsider, udstødt af et samfund, hvis mægtigste drivkraft er trangen til at berige sig.
Stilmæssigt ligger Les Fleurs du mal’s originalitet i et helt nyt forheksende billedsprog og i digtsamlingens subtile helhedskomposition. Der opbygges en poetisk verden af sælsom skønhed, hvori hvert eneste billede og begreb fra digt til digt indgår i nye sammenhænge, der uddyber og nuancerer den poetiske tanke. Kilde: Nøjgaard, Morten: Charles Baudelaire i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 30. september 2024
OM POUL HAUCH-FAUSBØLL
Poul Hauch-Fausbøll (1915-1990) var uddannet på Rostrup Bøyesens malerskole 1933-37 og senere elev hos Marcel Gromaire i Paris 1937-38, inden han kom til Kunstakademiets grafiske skole i 1945. Efter en årrække som sommerbornholmer i Gudhjem boede han fast på øen fra 1945. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1938 og udstillede i mange år på Charlottenborg. I udlandet vistes hans kunst også i Prag, Gøteborg, Stockholm og Oslo, og så selvfølgelig på Bornholm og i Gudhjem.
I Peter Tiemroths bog ’Gudhjem i 9000 år fortælles det om Poul Hauch-Fausbøll, at han var en alsidig kunstner, der ”malede, digtede og drømte om Gudhjem*
Kunstneren kom første gang til Gudhjem i 1934 sammen med en kammerat. Senere fortæller han om Gudhjem, at byen nok blev det sted i hele verden, som betød mest for ham. Her tog han del i det glade kunstnerliv sammen med de mange, andre kunstnere, som flokkedes i byen. ”Dengang vrimlede byen ligefrem med unge kunstnere om sommeren, hvor de lejede sig ind skiftende steder for en billig penge. Fra de første år husker jeg bl.a. Henning Køie, Vasegaard, Bille, Øllgaard, Richard Mortensen, Mogens Hertz, Høst, Lisbeth Munch-Petersen og Gertrud Vasegaard.”
Efter at være flyttet fast til Bornholm kom forfatter- og teaterarbejdet til ved siden af maleriet og grafikken, og en række bøger med digte og træsnit blev udgivet.
På www. kulturarv.dk skriver Lars Kærulf Møller: ”…Især i miljøet omkring “De frie Værksteder” i Gudhjem udfoldede han sit talent for grafikken, der spænder fra Gudhjemstemninger til abstraktioner over Baudelaires Les fleurs du mal. Op gennem 1950erne og 60erne er det blevet til adskillige udgivelser af digte og skuespil, alle illustreret med tætte, indtrængende træsnit….”
Ved ferniseringen bliver der mulighed for at lytte til digte af både Charles Baudelaire og af Poul Hauch-Fausbøll. Sidstnævntes to sønner, skuespillerne Søren og Morten Hauch-Fausbøll står for fremførelsen, hvor Morten læser sin fars tekster, og Søren læser fra samlingen ’Les fleurs du mal’ i Peter Poulsens oversættelse/gendigtning med titlen ’Helvedsblomsterne’ fra 1997.
Fernisering med gratis adgang lørdag, den 26 oktober 2024, kl. 14-16
Udstillingen vises frem til og med den 28. december 2024.
OBS! Begrænset åbningstid:
Fredag – Søndag, kl. 13-17 t.o.m. 17. november
Fredag – Lørdag. Kl. 13-17 t.o.m. 14. december
Åbent kl. 13-17 den 26., 27. og 28 december
- Date 30. september 2024
- Tags Kommende udstillinger og arrangementer, Udstillinger og arrangementer