Foto & Filmudstilling: 13. juni – 26. juli

Udstillingens navn er [dogumεnˈtɑˀ] – ”Dokumentar” i lydskrift.

Her belyser tre lokale kunstnere, Anne Lass, Rune Schytte og Johnny Carlsen, hvordan enkelte individers kulturelle fodaftryk i et samlet hele udgør en beretning til eftertiden.

Anne Lass undersøger med dokumentariske portrætter, blandet med stills af omgivelserne, miljøet i Østermarie i starten af det 21. århundrede. Projektet er en hyldest til byen, der som så mange andre småbyer må kæmpe med butikslukninger og landflugt. For Anne Lass har Østermarie en helt unik ”Twin Peaks”-agtig atmosfære.

Rune Schytte viser i sin film om Emil Westman Hertz, hvordan den unge kunstner bearbejdede døden gennem kunstneriske processer. Som kunstner formåede Emil Westman Hertz at forbinde nære og fjerne verdener. Vi får en fornemmelse for, hvor følsomt, intuitivt og dybtgående Emil Westman Hertz arbejdede. Samtidig bliver vi ført ind i et blidt mørke, for filmen beskuer sideløbende en ung Kunstner, der levede med døden ved sin side.
Udover filmen viser Rune Schytte også en serie af drømmebilleder, der tilsammen udgør et større hele.

Emil Westman Hertz. Foto Rune Schytte

Johnny Carlsens bidrag til udstillingen består også af både en film og en række fotos. Med sin film bevæger han sig ud i den bornholmske natur for at vise det rum, hvor natur og menneske mødes og skilles i et kontinuum af levet liv og mangeartet død.
Sporet fra den menneskelige eksistens fortsætter i Johnny Carlsens serie af fotografier, hvor vrangsiden af Bornholm dokumenteres, så det står i kontrast til det billede, mange har af den solbeskinnede feriedestination.

Sikkerhed. Foto: Johnny Carlsen

 

OM KUNSTNERNE

Anne Lass er uddannet på Folkwang Universität der Künste i Essen, Tyskland, hvor hun tog sit diplom  i dokumentarfotografi i 2007. Hendes værker har været udstillet i Europa, Australien og USA, såsom C/O Berlin, Australian Center for Photography og GrazMuseum. Hendes værker er del af flere samlinger, bl.a. Statens Kunstfond, C/O Berlin og er udgivet i flere publikationer. Efter en del rejser, et længere ophold i USA og flere år i Berlin, bor hun nu på Bornholm.
Læs mere om Anne Lass.

Rune Schytte bor udenfor Gudhjem og har 12 års erfaring som regissør, producent og filmfotograf i sit eget produktionsselskab Baldur film, der fokuserer på menneskers historie og udfordringer. Rune har bl.a. skabt flere dokumentarfilm med temaer fra fængsler rundt omkring i verden. Desuden har Rune undervist i film/foto for hjemløse i regi af Røde Kors.
Se Baldur Films hjemmeside.

Johnny Carlsen, bosiddende i Gudhjem, er antropolog og dokumentarist hos CARLSENFILM. Johnny har specialiseret sig i at visualisere kunst og skabelsen af kunst med flere dokumentarfilm fra Italien, Holland og Danmark. Sideløbende med kunstfilmene har Johnny i rollen som kritisk antropolog produceret film og billeder om samfundets bagside, hvor han viser vrangsiden og påpeger blinde vinkler og alternative modeller.
Link til CARLSENFILM

 

  • Date 2. marts 2020
  • Tags Tidligere udstillinger