Bornholmsk Glaskunst: 11. september – 22. oktober 2021

HISTORIEN OM GLASKUNSTEN PÅ BORNHOLM

Glassets historie på øen går helt tilbage til 1846, hvor tanken om at etablere et glasværk ved Hasle opstod. Værket blev bygget i 1847 – men virkede blot et enkelt år.

Derefter var der en lang og stille periode indenfor glas, men i 1977 åbnede det første glaspusteri i det nedlagte Snogebæk Røgeri. Flere røgerier blev omdannet til glasværksteder og glaskunstnere fra bl.a. Sverige, USA og Japan fandt vej til Bornholm.

Derefter tog det fart med studioglasset på Bornholm. I dag findes en række glaskunstnere, og øen er blevet et internationalt centrum for glaskunst.

Glas- og Keramikskolen i Nexø blev etableret i 1997 og blev i 2010 fusioneret med Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. I årenes løb har elever fra skolen slået sig ned på Bornholm efter endt uddannelse.

 

WORLD CRAFT REGION

I 2017 blev Bornholm – som den første region i Europa og den første ø i verden – udnævnt som World Craft Region af World Craft Council, Verdens Kunsthåndværkerråd. Denne titel er en international anerkendelse af Bornholms unikke kunsthåndværekermiljø med høj koncentration af talent og faglighed, en lang tradition, høj kvalitet og mange samarbejder.

 

OM UDSTILLINGEN

Udstillingen Bornholmsk Glaskunst på Gudhjem Museum præsenterer nogle af tidens bedste, lokale glaskunstnere. Oplev den store variation i udtryk og teknik. Vi viser både brugsglas og skulpturelle værker, mundblæst eller støbt i sand, klart, farvet og tilsat forskellige materialer. Udstillingen indgår som lokal event i den internationale europæiske glasbiennale European Glass Context og indgår også i programmet for Bornholm Craft Weeks. Desuden er udstillingen optaget i Bornholms Kulturuge.

 

DELTAGENDE KUNSTNERE

Baltic Sea Glass

har gennem 40 år holdt fast i deres DNA med stor overbevisning. Med Maibritt Jönsson og Pete Hunners fantastiske evne til at bringe liv og bevægelse ind i glasset har Baltic Sea Glass i dag indtaget en fremtrædende position i den danske og internationale glasverden. I april 2020 blev der tilføjet nye kræfter til Baltic Sea Glass ledelse, som nu sammen puster liv og bevægelse ind i det 40 år gamle livsværk.
Baltic Sea Glass har gennem årene holdt fast i deres DNA skabt af Pete Hunner og Maibritt Jønsson med stor overbevisning. Med direkte inspiration fra naturen og dens konstante forandringer, er det i dag et samarbejde mellem Maibritt Jønsson og Tobias Sode, som ny-fortolker og udvikler på Baltic Sea Glass’ UNIKA værker.

Værkerne her er inspireret af birkebark og dets struktur og linjer.  Læs mere

Baltic Sea Glass

GERNER&JAHNCKE

er et professionelt partnerskab mellem hollandske Rick Gerner og danske Johanne Jahncke. Deres arbejde er baseret på fascinationen af det gennemsigtige og flydende materiale, formet i hånden og båret af kulturarven og traditionerne. En legemlig tilnærmelse, der fortæller om relationen mellem kunstneren og materialet.
Deres design bunder i en tradition med rødder i funktionalismen i kombination med materialernes specifikke karakteristika. Gerner&Jahncke arbejder med naturmaterialer. De har en fælles interesse for geologi og studerer jord  ikke fra et videnskabeligt, men fra et æstetisk perspektiv. Læs mere

SoilGlass. GernerJahncke.

Maj-Britt Zelmer Olsen

er uddannet som klassisk glasblæser hos anerkendte kunstnere i Danmark, England og Norge foruden eksamen fra Kunstakademiets Designskole, Bornholm og København. Sammen med keramikeren Sarah Oakman har hun senest etableret et kunsthåndværkerhus med galleri og åbne værksteder ”Matter – House of Craft” på Nexø havn.
Maj-Britt har gennem tiden udviklet en særlig æstetik, som altid er tilstede I værket, uanset om det er funktionelt eller skulpturelt. Det ses især i måden hun udnytter glassets iboende kvaliteter så som optik og transperens i kombination med naturlige materialer som sten, sand, vulkansk aske og metal. Læs mere 

Zelmer Olsen, bowle m. mineraler

Mia Lerssi

er visuel kunstner og kunsthåndværker, der arbejder i feltet mellem håndværk, kunst og design. Hun bruger glassets æstetiske kvaliteter som visuelt materiale, som form, som transparens og ‘eye Candy’. Materialernes sensualitet er fællesnævner for hendes værker i hendes virke. “Jeg finder at artefakter afspejler menneskets behov for sensualitet. Det er min påstand at materialerne, deres former og taktilitet bruges som manifestation for immaterielle behov. Jeg ser længsler og følelser, der placeres i ting. Jeg ser på tingene, som vil de forføre mig.”
Mia har i juni 2021 åbnet Shop’n’Shop sammen med tekstildesigner Iben Birch Bech i keramiker Mie Mølgaards lokaler i Rønne.  Læs mere

Mia Lerssi, Foto: Ron Zijlstra

Pernille Bülow

har drevet glaspusteri og galleri på Glastorvet i Svaneke siden 1989 og er kendt for at være en kreativ og dynamisk designvirksomhed. Hele den håndlavede kollektion er udstillet i galleriet, og her kan publikum følge processen i formgivningen af Pernilles forskellige designs.
I 2019 fejrede Pernille 30 års jubilæum på Glastorvet i Svaneke. Samme år indgik hun et stort samarbejde med Novo Nordisk, om genanvendelse af affaldsglas fra deres produktion i Danmark. Ud af dette samarbejde er der kommet en bæredygtig glaskollektion kaldet ReUse. Læs mere

Sky lamper Pernille Bülow

Svend Holst-Pedersen

begyndte at arbejde med glas i en sen alder og havde således passeret de 40, da han begyndte på en tilværelse som kunsthåndværker. Som mange andre blev han fascineret af glasset og dets muligheder, da de første glasværksteder dukkede op på Bornholm i 1970’erne.
Inspirationen til de sandstøbte ting hentes fra den rå bornholmske klippekyst og den blanke vandoverflade eller en glatpoleret sten der har ligget i flere år i brændingen og slebet sig selv glat. Læs mere

Svend-Holst Pedersen. Foto Anders Beier

  • Date 30. juli 2021
  • Tags Tidligere udstillinger