Start fra P-plads Melstedvej. Gå ud af parkeringsområdet modsat indkørslen til p-pladsen. Når du kommer ud på Jernkåsvej kan du se Østersøen med Christiansø i horisonten. For enden af Jernkåsvej, ser du det fredede område ”Sletten” som er campingplads.
Kunstner atelier med udsigt
Ved indkørslen til campingpladsen starter Tulaknajlstien (klippestien). Et stråtækt, rødt hus, på Melsted Langgade var kunstneren Jais Nielsens atelier. Edward Weie og Olaf Rude har i perioder boet og arbejdet her med udsigt til den såkaldte Sølvklippen med pegmatitgange af ren, hvid kvarts.
Store Jernkås – en rullestensstrand – ligger i bugten.
Jernalder gravplads og sagnet om Tula
Følg ellers vejen til et lille indhegnet område, som passeres venstre om. Det indhegnede område er en jernalder gravplads. Fortsæt lige frem og til venstre har der været et mindre stenbrud, hvor fiskerne tjente lidt ekstra på fremstilling af skærver. Her dukker Tulaknajlstien op, hvor du følger bugten Lille Jernkås.
Stien snor sig flot og helt ude på klippekanten. Efter et slåenkrat kan du gå til højre og nyde udsigten mod Svaneke og de flotte Randkløveklipper nedenfor.
Tulaknajl er ifølge sagnet opkaldt efter en svensk troldkone Tula, som kastede sten mod Gudhjem og Østerlars kirker. Nogle landede ude i vandet som undersøiske skær. Længere fremme ses på venstre hånd et skilt med: ”Møllers trappe”. Den modsatte vej er ”Møllers badekar” i havkanten, hvor der kan bades, når der ikke er pålandsvind.
Endnu et kunstner atelier
Efter Åborenden, er der et hvidt hus med ateliervinduer til venstre. Det opført af maleren Niels Lergaard.
Du er nu fremme ved Grevens Dal, hvorfra man udskibede jord til Christiansø til anlæggelse af haver, da fæstningen blev anlagt i 1684.
Foran dig ser du klippen Åsen med en meget fin udsigt over havnen. Ude til højre ses måske nogle badende. De bader i ”Pænjakisten” (pengekisten), som har en dybde, der gør hovedspring muligt.