Holkahesten – en fortælling

HOLKAHESTEN er navnet på et gammelt fabeldyr, som huserede i Gudhjem i ældre tider. Den har sin plads på klippevæggen i den ene side den af den snævre hulvej Holkarenden, der fører fra Holkadalen til Malkestien.

 

Hesten hviler sig om dagen. Men om aftenen rejser den sig og jager børnene hjem – ”grå som toggan, fæl, me longa ørn”. I gammel tid var det derfor  ikke tilrådeligt at gå i dalen efter solnedgang.

 

For en del år siden forsøgte turistfolk at rejse den, skønt det ikke skortede på advarsler fra kloge folk. Fabeldyret sparkede så voldsomt ud med bagbenet, at det næsten gik af, løftegrej fløj rundt i luften hulter til bulter – og fabeldyret lagde sig tilbage i sin vante stilling. Året efter døde hovedmanden i attentatet.

 

I kunstlivet gjorde HOLKAHESTEN sin entre, da maleren Rich. Mortensen boede i Gudhjem i 1935 og siden fortalte:

 

”Mit værksted var et loftsværelse i huset ved indgangen til Holkadalen, der var en dunkel slugt, i hvis bund man sagde, at ”e Holkehertier” huserede. Og det skal nok have sin rigtighed. Det net, jeg skulle tage min fangst med, var et malerlærred…”

 

Sidenhen er Holkahesten blevet gengivet i  enkelte værker af Lisbeth Munch-Petersen i 1957, og fra 2001 har den givet navn til kunstnersammenslutningen, der hvert år udstiller på Gudhjem Museum med ‘hesten på plakaten’ flere gange.

Holkahesten

Klippeblokken Holkahesten

Holkahesten 2020 – Hans E. Madsen