maj 24

Et bornholmsk bryllup i Erie, Pennsylvania

AF Kirsten Laurberg Lund
Ingon Lund i USA. Sammen med venner. Fotograf: Hoyt, Erie Pa. Tilhører Gudhjem Museum.

Ingon Lund i USA. Fotograf: Hoyt, Erie Pa. Tilhører Gudhjem Museum.

Gudhjem arkivet har en meget stor samling fotografier med tilknytning til Gudhjem.
Rigtig mange af fotografierne er der ingen oplysninger om. Ann Vibeke Knudsen er i gang med at gennemgå fotografierne for at finde oplysninger.
Dette foto er fra Erie i staten Pennsylvania. Kvinden bagerst til venstre Ingon Lund er der skrevet en artikel om i bogen ”Bornholmerne Udvandrede” fra 2011.
Dette fotografi er fra et bryllup i Ingons familie d. 20. april 1910.
Fra venstre siddende har vi Ingons kusine Anna Kofoed ved siden af hende hendes bror og brudgom Hans Conrad Kofod og yderst til højre bruden Vera Augusta Sofie Olsen. Bagerst til venstre Ingon lund og bagerst til højre brudgommens bror John Kofod.
Alle disse unge mennesker er bornholmere udvandret fra Bornholm imellem 1903 og 1909. Ingon fra Gudhjem, Kofod familien fra Rønne og Vera fra Hasle.
Lill- Maj Didriksen har i sine undersøgelser af bornholmske udvandrere fundet ud af rigtig mange vendte hjem, det er disse unge mennesker et tydligt eksempel på.
Ingon kom til USA i 1906 og lavede sin egen systue i Girard, året efter i 1907 fik hun sin kusine Anna Kofod til at sy for sig. I foråret 1911 vendte Ingon og Anna hjem til Bornholm. Anna blev i 1913 i Rønne gift med en anden hjemvendt bornholmer Hans Peter Møller.
Hans Kofod og hans kone Vera blev noget længere, de bosatte sig i Pougkeepsie i Staten New York, men omkring 1930 vendte de tilbage til Bornholm og bosatte sig i Robbedale.
Den eneste af disse unge mennesker der blev, var John Kofod, han var i Girard, der ligger ca. 25 syd for Erie, fra han ankom til USA i 1903 til sin død i 1968.
John giftede sig med en bornholmsk pige, Thora Jensen, født i Åkirkeby. Han byggede sin egen smedje i Girard og drev den sammen med sin søn John Jr.