Turbeskrivelse:
Med start fra Gudhjem Museum går turen forbi Kaffeslottet, der er bygget i 1912 af kaffegrosserer Sahl. Materialerne til bygningen kom fra den tidligere hovedbanegård i København. Man fortsætter ind i Gudhjem Plantage, der i dag henligger som naturskov og frem til søen Gråmyr. Myren blev udgravet i 1883, da man havde brug for ler til en udvidelse af Gudhjem Havn.
Ved søkanten står en bautasten, der var en del af ”Varmeklippen”, som i sin tid var 40 meter lang. Her dansede de underjordiske. Noget af klippen sprængtes til brug for Gudhjem havn efter stormfloden i 1872. Det hævnede de underjordiske med stormfloden i 1904 – siges det.
Fra Gråmyr går stien til 4 bautasten og gravrøser, dateret til jernalderen. Turen fortsætter til kyststien ved Hestestenene. Sagnet fortæller om et ungt par, der i hestevogn kørte i døden ud over klippekanten. I passerer Røverborgen, der fungerede som filmkulisse i 1917 til filmen “Sicilianerrøverens Bryllup”. Lige før Serpentinervejen kommer I forbi Prinsessehaven, der blev anlagt af Stephan Nyeland i 1904. Haven er opkaldt efter Prinsesse Marie, som forærede Nyeland en hvid bulldog til gengæld.
Herfra fortsætter turen op på Bokul med den fantastiske udsigt over byen og havet. I 1930’erne, da Gudhjem var det store samlingssted for kunsten, var her kunstmalere overalt. De stod på hver deres yndlingsplads med staffeli og palet.
Turen går tilbage til Gudhjem Museum over Holkabroen, som blev indviet i 1957 efter en lang og bitter strid i Gudhjem om vejføringen, der ændrede hele landskabet omkring Bokul og Holkadalen markant.
Turene gennemføres på følgende datoer:
Fredag den 15. april, kl. 13.30 – 15.30 (Langfredag)
Søndag den 5. juni, kl. 13.30 – 15.30 (Pinsesøndag/Grundlovsdag)
Start fra Gudhjem Museum
Pris: Voksne: kr. 80,- Børn og unge u. 18 år: kr. 25,- Inkluderer entré til museet. Turen købes umiddelbart før start på museet.
Vi anbefaler fornuftigt fodtøj. Turen er ikke egnet for gangbesværede.