Christiansømalerne Guldmann og Lemvigh 10. maj – 8. juni 2025

Christiansømalerne – Guldmann og Lemvigh

Værk af Frands Guldmann

OM UDSTILLINGERNE

Frands Guldmann var en af de mange malere, der har huseret på Christiansø. Han døde i 2024, 92 år gammel, og denne udstilling rummer en stor del af hans efterladte værker, der nu er sat til salg.

Udstillingen består af ca. 35 oliemalerier, en del akvareller og litografier med motiver fra Christiansø, samt originale tegninger fra krostuen på Øem, hvor Frands sad hver aften og tegnede.

Guldmanns billeder vises i udstillingssalen

Som et apropos til udstillingen med Frands Guldmanns billeder i udstillingssalen viser vi også en opfølgning på Gudhjem Museums udstilling fra 2022 med titlen ”Lemvighs Christiansø”. En række hidtil ukendte værker af maleren vises i Stationsbygningens vestibule.

OM KUNSTNERNE

Frands Guldmann (1932 – 2024) blev født og voksede op i den lille by Åsum uden for Odense på Fyn.

I anledning af hans 90-års fødselsdag bringes et interview af Alex Hold med Guldmann i Åsum Sogneblad.

”Frands havde en idé om at blive elektroingeniør, men det krævede dengang, at man først måtte erhverve sig en relevant håndværksuddannelse. Han valgte at gå i lære som elektriker og gennemførte uddannelsen, uden den helt store begejstring for faget. Men pyt, han havde planlagt at læse videre. Der var dog lige en detalje, han i farten havde overset: som ingeniør skal den højere matematik være på plads! Da det nok kneb lidt, fandt Frands hurtigt ud af, at det blev op ad bakke, og han valgte derfor at stoppe den ingeniørdrøm!

Lysten og evnen til at male har altid fyldt meget, ikke mindst med inspiration fra sin mormor og moster, som var ivrige malere! Så, efter sin soldatertid som landkrabbe ved Søværnet med tjeneste på Langelandsfortet begyndte maleriet at fylde mere og mere. I slutningen af 50’erne var han i sommermånederne begyndt at opholde sig på Christiansø, hvor lyset og den flotte natur var en stor inspiration.”

I bogen ”Sommerskær” fra 2011 skriver Mogens Lau:

”…. En af de få trofaste sommermalere er den nu 70-årige fynbo Frands Guldmann, der kom til Øen for første gang i 1958. Han var med sine forældre i Gudhjem og traf en pige med forbindelse til Øen, og fra 1959 har han hver eneste sommer opholdt sig på Christiansø i en længere periode, bortset fra nogle år i 1960erne, hvor han boede i Norge. Han har fået tilladelse til at bo på loftet over ”Hovedvagten”, men holder sig helst for sig selv.

Frands Guldmann er landskabsmaler og naturalist, og hans billeder kan ses flere steder på Christiansø blandt andet på Kroen…. ”

 

Carl Oscar Lemvigh, kaldet Buster (1911 – 1986) var født på Frederiksberg. Efter studentereksamen på Frederiksberg Gymnasium kom han i lære som maskinmester, men sprang fra uddannelsen og ernærede sig i perioder som opvasker og tjener på d`Angleterre, ligesom han i en periode var cykelrytter.

Tage Voss skriver om ham i Fejemøg fra Parnasset fra 1999:

 ”Han havde en fortid som tjener og cykelrytter, og havde fået sit livs gok ved at blive kørt ned af en bil under et landevejsløb. Før krigen havde han så været kabinemand ved 6-dagesløbene i Forum og rundt om i verden. Og den slags. Deltaget i Bornholms befrielse fra tyskerne. Han boede i mange år i en celle i det gamle statsfængsel, med en ubegribelig stram økonomi. Han brugte mere til farver end til føde, malede indædt, malede over, skrabede ud, malede igen.…

…Han var ganske sær, yderst puritansk, men rar og venlig. Mange ville give høje priser for hans billeder, men han ville ikke sælge. De var aldrig færdige…

Ved hans død skrev Henning Køie mindeord over vennen:

”Kunstmaleren Oscar Lemvigh er død.

Der bliver så tomt, når store personligheder forsvinder. Det var det, man tænkte, dengang flaget gik på halv i mandags. Oscar Lemvigh var død, stille og roligt sov han ud af livet en januardag i det nye år. Men hvem var ham Oscar Lemvigh? 

Jo, det var såmænd bare en kunstmaler, som slog sig ned på øen. Lige efter krigen kom han anstigende og bosatte sig i det gamle fængsel, hvor doktor Dampe fristede en kummerlig skæbne en lang årrække. Der var næsten noget symbolsk i den omstændighed, at vor første egentlige frihedskæmper og netop Lemvigh færdedes i de samme lokaliteter og havde den samme udsigt gennem tremmerne op i sydvest-hjørnet i den pompøse bygning. 

Oscar Lemvigh, hvor kom han fra? Men pludselig en dag var han her bare, og siden blev han en fast institution, en mand med sine meningers mod, ubestikkelig kan man vist godt tillade sig at sige. For han veg ikke en tomme fra, hvad han syntes ret og rimeligt. En fremmed var han, men når det kom til stykket, var han måske øbo mere end de fleste. Vi skal træde varsomt for dette her er noget enestående for det er et kulturminde, vi skal værne om. Øen og bevaringen af den lå ham meget på sinde, og han var dybt bekymret, når der i ny og næ blev foretaget forandringer, som han syntes ikke altid var nødvendigt. 

Vi vil savne ”Buster” som han hed i daglig tale. Vi vil savne de tilfældige møder på Kongens eller Spans bastion, hvor vi drøftede et eller andet, måske ret ligegyldige problemer. Men næste dag: Du jeg har tænkt på det, du sagde i går, for man kan også sige det på en anden måde. Og så kom der en længere udredning. Sådan var ”Buster” usandsynlig grundig og samvittighedsfuld, men altid positiv og forstående, og ikke altid sikker på at hans egen indstilling absolut var den rigtige. Vi skulle have lidt flere af hans slags. Afdøde blev 74 år gammel. 
Henning Køie” 

 

I forbindelse med udstillingen af Lemvighs billeder på Gudhjem Museum i 2022 udgav Gudhjem Museum et katalog med tekst af Lars Kærulf Møller med titlen ”Lemvighs Christiansø”. Den kan stadig købes på museet. Det samme gælder bogen ”Sommerskær – Christiansø og Kunstnerne”, redigeret af Lars Abrahamsen og udgivet af Sophieholm og Johannes Larsen Museet.

Fernisering med gratis adgang: Lørdag den 10. maj kl. 14-16
Åbent: 10. – 25. maj: Fredag: kl. 13-17, Lørdag og Søndag: kl. 10-15. Kristi Himmelfartdag: kl. 10-15.
30. maj – 8. juni: Fredag; kl. 13-17, Lørdag, Søndag og Mandag; kl. 10-15

  • Date 11. marts 2025
  • Tags Kommende udstillinger og arrangementer