150-års mindeudstilling for Olga Lau – 14. juni – 20. juli 2025

OM UDSTILLINGEN

I anledning af 150-året for Olga Laus fødsel har Gudhjem Museum ønsket at hædre hende med en udstilling. Udstillingen består af en række værker fra 1900 – 1950’erne

Gudhjem Museum ejer selv enkelte af de udstillede malerier, men størstedelen er udlån fra private, som vi alle skylder en stor tak for deres interesse og velvilje.

Motiverne på de 29 værker er dels fra forskellige lokaliteter i Gudhjem dels stilleben, personer i arbejde, landskaber, portrætter og et enkelt religiøst motiv.

Tine Nygaard, kunstfaglig leder på Bornholms Kunstmuseum, har været os behjælpelig med udvælgelsen og deltager ligeledes i ophængningen af værkerne.

 

OM KUNSTNEREN

Olga Andrea Mathilde Lau (1875 – 1960) var født i Næstved, boede en årrække i Dragør på Amager og døde i Espergærde. En lang årrække boede og arbejdede hun i Gudhjem,

Olga Lau var en af ”Gudhjems stærke kvinder”, hun var en markant skikkelse i byen, hvor hun boede fra omkring 1923 og til kort før hendes død.

Olga Lau blev optaget på Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder, hos maleren Viggo Johansen. Skolen blev af stor betydning for hende, ikke blot på grund af undervisningen, men også på grund af de medstuderende kvinder.

Hun debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling 1901. Her udstillede hun jævnligt i årene frem til 1944. Hun var i 1922 medlem af censurkomitéen for udstillingen og i 1923-1926 medlem af udstillingskomitéen. Olga Lau blev den første kvinde, der blev medlem af udstillingskomitéen og dermed fik indflydelse på fordelingen af midler fra Udstillingsfonden, bestilling af portrætter m.v.

I akademitiden modtog Olga Lau mange stipendier, der satte hende i stand til at rejse til udlandet og studere de gamle mestre inden for malerfaget. Hun rejste således til Dresden, Holland og Paris, og senere til Berlin. I Holland inspireredes hun ikke blot af malerne, men også af naturen og lysets skiften over landskaberne.

I 1919 modtog Olga Lau „Det Anckerske Legat‟, som gav hende mulighed for yderligere udlandsrejser og ophold. I Italien studerede hun freskomaleri og antikkens skulpturer. Hun iagttog menneskelivet og landskaberne, for eksempel i Positano og Anticoli Corrado i Abruzzerne, og opholdet, som varede fra 1927 til 1928, udviklede hendes kunst på adskillige måder.

Fra omkring 1923 var Olga Lau bosat i Gudhjem. I denne periode udstillede hun kun sjældent, men koncentrerede sig om sit arbejde med kunst. Hun udtalte i et avisinterview: „Jeg bor på Bornholm, og jeg elsker den ø, der er så smukt, og for mig har klippeøen været en erstatning for Italien, hvor jeg levede i flere år og har befundet mig allerbedst. Hvad jeg især holder af ved Bornholm er farverne, det vekslende lys. Farverne er smukkere end i Italien, fordi de er mere vekslende, mere nuancerede. I syden gør den stærke sol det hele mere ensartet.

Den stærke kvinde
Olga Lau havde et skarpt øje for den manglende ligestilling mellem kvindelige og mandlige kunstnere og var et aktivt medlem af Kvindelige Kunstneres Samfund, som stiftedes i 1916. Hun var medlem af bestyrelsen 1921-1927.

Kvindelige Kunstneres Samfund valgte at opstille sin egen liste til Kunstnersamfundets valg af tre medlemmer til Akademirådets malersektion i 1925. Strategien virkede imidlertid ikke; det var på det tidspunkt endnu ikke muligt at få stemmer nok til kvindelige kandidater på egen liste.

Udstillinger og samlinger
Olga Lau har deltaget i en række udstillinger især i Danmark, men også i Malmø, Stockholm, Rom, Brooklyn og Toronto.

Hun er repræsenteret med værker på Statens Museum for Kunst, Storstrøms Kunstmuseum, Trapholt, Bornholms Kunstmuseum og Gudhjem Museum.

En lille publikation fra 1983 ”Malerinden Olga Lau”, med tekst af Peter Tiemroth kan købes på museet.

Fernisering: lørdag den 14. juni kl. 14-16
Åbent: fredag; kl. 13-17, lørdag, søndag og mandag; kl. 10-15

  • Date 26. marts 2025
  • Tags Kommende udstillinger og arrangementer