Lokalhistorisk udstilling

På førstesalen i den gamle stationsbygning er en mindre lokalhistorisk udstilling med genstande og billeder fra Gudhjem i gamle dage. Her vises også en film om “Sildens vandring”, der beskriver fremstillingen af de røgede sild i gamle dage. Lige fra fiskerne gik ud af havnen i Gudhjem, til silden efter tørring og røgning blev pakket i kasser og sendt til resten af landet. En række gamle genstande og billeder illustrerer livet i Gudhjem i “gamle dage”.

 

Gudhjems tromme, der stammede fra fæstningen på Christiansø, blev i slutningen af  1800-tallet erstattet af denne tromme, som skipper Mads Mogensen Schou havde med hjem til byen fra København.

I 1800-tallet gik trommeslageren gennem byen og kundgjorde nyt. Det kunne være, hvis landslagteren eller pottemageren fra Rønne var i byen med varer til salg. Men trommeslageren havde også en mere alvorlig funktion. Når der var tæt tåge over havet eller hvis stormen rasede, så stod han på batteriet og trommede for at give fiskerbådene retningen mod sikker havn.

Læs mere om trommeren og Tambour Hammer her.

 

 

Denne genstand er en gammel brandspand af læder fra midten af 1800-tallet. Den tilhørte toldboden – den markante, gule bygning på havnen, der nu fungerer som feriebolig for SKAT’s medarbejdere. Men i 1800-tallet var der krav om at alle huse skulle have en spand og brandhage som redningsudstyr i tilfælde af ildebrand.

  • Date 30. juli 2019
  • Tags